مشمولین گروه اول:
كليه اشخاص حقيقي و حقوقي واجد حداقل يكي از شرايط زير:
تخلفات منظور شده در قانون مالیات بر ارزش افزوده مطابق ماده (۲۲) و (۲۳) بهصورت خلاصه به قرار ذیل است:
- عدم ثبتنام در مهلت مقرر
- عدم صدور صورتحساب
- عدم درج صحیح قیمت در صورتحساب
- عدم درج و تکمیل اطلاعات صورتحساب طبق نمونه
- عدم تسلیم اظهارنامه
- عدم ارائه دفاتر یا اسناد و مدارک
- تاخیر در پرداخت در موعد مقرر
جرایم
با توجه به تخلفات شناسایی شده در قانون مالیات بر ارزش افزوده طبق مواد (۲۲) و (۲۳) جرایمی به قرار زیر پیشبینی شده است:
۱- عدم ثبت نام مودیان در مهلت مقرر معادل هفتاد وپنج درصد (۷۵درصد) مالیات متعلق تا تاریخ ثبت نام یا شناسایی حسب مورد است.چنانچه مودیان در مهلت مقرر ثبت نام نکنند دو حالت برای آنان متصور است، اول اینکه مودی مزبور توسط واحد مالیاتی شناسایی گردد، که در این حالت از زمان مشمولیت و اجرای قانون، مالیات و عوارض از آنان مطالبه خواهد شد و برای عدم ثبت نام تا زمان شناسایی به میزان ۷۵درصد مالیات و عوارض مطالبه شده بهعنوان جریمه به مالیات و عوارض مطالبه شده اضافه میشود. در حالت دوم مودی بعد از مهلت مقرر
ثبت نام میکند. در این حالت از زمانی که مشمول اجرای قانون است و تا تاریخ ثبت نام، جرایم مزبور به مالیات و عوارض فعالیت دوره تاخیر در ثبتنام اضافه خواهد شد.
۲- عدم صدور صورتحساب معادل یک برابر مالیات متعلق است.
۳- عدم درج صحیح قیمت در صورتحساب معادل یک برابر مابهالتفاوت مالیات متعلق است.
۴- عدم درج و تکمیل اطلاعات صورتحساب طبق نمونه اعلام شده معادل ۲۵درصد مالیات متعلق است.
۵- عدم تسلیم اظهارنامه از تاریخ ثبت نام یا شناسایی به بعد حسب مورد، معادل ۵۰ درصد مالیات متعلق است.
۶- عدم ارائه دفاتر یا اسناد و مدارک حسب مورد معادل ۲۵ درصد مالیات متعلق است، بنابراین در صورتی که مودیان از ارائه دفاتر و اسناد و مدارک خودداری نمایند، مشمول پرداخت جریمه جمعا معادل ۵۰ درصد مالیات متعلق خواهند بود.
۷- تاخیر در پرداخت مالیاتهای موضوع این قانون در مواعد مقرر، موجب تعلق جریمهای به میزان دو درصد در ماه، نسبت به مالیات پرداخت نشده و مدت تاخیر خواهد بود. جریمه تاخیر در پرداخت با توجه به عبارت «نسبت به مالیات پرداخت نشده و مدت تاخیر» بهصورت روزشمار قابل محاسبه است. به عبارتی تاخیر کمتر از یک ماه نیز مشمول جریمه خواهد بود.
ماخذ مالیات در مورد واردات
در ماده (۱۵) ماخذ محاسبه مالیات واردات کالا، ارزش گمرکی کالا (قیمت خرید، هزینه حملونقل و حق بیمه) به علاوه حقوق ورودی (حقوق گمرکی و سود بازرگانی) مندرج در اوراق گمرکی منظور شده است. درخصوص واردات خدمات نیز ماخذ محاسبه مالیات، معادل ارزش ریالی مربوط به مابه ازای خدمات وارداتی تعیین شده است. بنابراین با توجه به قوانین و مقررات موجود در ارتباط با ارزش افزوده اگر شرکتی تکالیف قانونی خود را به موقع انجام ندهد مشمول جرایم سنگینی میشود.